Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

4.000 Κουβανοί γιατροί θα "εισαχθούν" στη Βραζιλία

Πηγή: Telesur

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προσέλαβε 4.000 κουβανούς γιατρούς για να εργαστούν στη χώρα στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος προσέλκυσης ξένων γιατρών για να καλύψουν την ζήτηση στον κλάδο της υγείας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Ο Υπουργός Υγείας Αλεξάντερ Παδίλια υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας μέσω του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS), έτσι ώστε η συμφωνία να γίνει διακρατικά και όχι απευθείας με την κουβανική κυβέρνηση.

Σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία, ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνουν δεκτοί γιατροί με τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο, και διευκρίνησε με αυτή την έννοια ζητήθηκε ιατρικό προσωπικό με διεθνή επαγγελματική εμπειρία, ιδιαίτερα σε πορτογαλόφωνες χώρες.


Η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 400 γιατρούς θα φτάσει το επόμενο σαββατοκύριακο και θα πρέπει να περάσει από μια αξιολόγηση τριών εβδομάδων. Οι υπόλοιποι γιατροί θα φτάσουν σε διάφορα γκρουπ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι γιατροί θα λαμβάνουν μισθό 4.200 δολαρίων. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα δαπανήσει € 212,9 εκ. δολ. για να φτάσουν οι κουβανοί γιατροί στις περιοχές της χώρας όπου χρειάζονται. Οι 4.000 γιατροί πρόκειται να τοποθετηθούν σε 701 δήμους της βόρειας και βορειοανατολικής Βραζιλίας.

Κατά τον Μάιο της τρέχουσας χρονιάς η Κούβα είχε 38.868 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο εξωτερικό. Συνολικά, 40 χώρες λαμβάνουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν.

Σχόλιο Prensa Rebelde: Η Βραζιλία διαθέτει περίπου 372.000 γιατρούς, δηλ. περίπου 1,9 ανά 1000 κατοίκους.  Ωστόσο η κατανομή  δεν είναι ομοιόμορφη, γιατί το 70% των γιατρών βρίσκεται στις πιο πυκνοκατοικημένες και πλούσιες επαρχίες του νότου. Αντίθετα, σε κάποιες από τις βόρειες επαρχίες αντιστοιχεί λιγότερος από 1 γιατρός ανά 1000 κατοίκους. Στην Κούβα υπάρχουν 78.622 γιατροί, δηλαδή ένας ανά 148 κατοίκους (ή περίπου 6,8/1000). Προ 3 μηνών η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ συμφώνησε να υποδεχτεί 6.000 ξένους γιατρούς, όχι μόνο από την Κούβα αλλά και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία για να καλύψει τις ανάγκες στις βόρειες κυρίως επαρχίες, παρά τις -συντεχνιακές- αντιδράσεις του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συμβουλίου (CFM).
(Πηγή πρόσθετων πληροφοριών: Adital)

Σχετική ανάρτηση:
Κουβανοί γιατροί στη Βραζιλία; (του Φρέι Μπέτο)