Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η Κούβα-πρωτοπόρος της ισότητας των δύο φύλων

Πηγή: Prensa Latina.

Την έκθεση της χώρας της στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ παρουσιάζει στη Γενεύη, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κούβας, María Esther Reus. Η υπουργός δήλωσε ικανοποιημένη για την πρόοδο της χώρας της στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζοντας την αισιοδοξία της πως η Κούβα θα υλοποιήσει το σχέδιό της για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Η συνεδρίαση της 41ης Συνόδου της Επιτροπής, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούλη. Τα κράτη που συμμετέχουν στην Επιτροπή, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση εναντίον όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW), η οποία εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1979, και τέθηκε σε ισχύ το 1981. Η Κούβα, όπως ανέφερε η υπουργός, έχει την «περηφάνια να είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση και η δεύτερη που την επικύρωσε».
 
«Τα αποτελέσματα της χώρας μας, στην επιδίωξη της ισότητας των φύλων είναι ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Κούβας αποκαλύπτει τη βούληση του κράτους να οικοδομήσει ένα μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, και το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Maria Esther Reus αναφέροντας πως η Κούβα έχει «ένα από τα τρία κοινοβούλια με τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο, με ποσοστό 48.36%» και πως «οι γυναίκες καταλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας στη χώρα».

Από το θρίαμβο της Επανάστασης το 1959 και έπειτα ο ρόλος της γυναίκας στην Κούβα αναβαθμίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας. Η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας απαρτίζεται από 4 εκατομμύρια μέλη διαθέτοντας 81.000 γραφεία σε όλη τη χώρα.