Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

9ο Συνέδριο της Ένωσης Δημοσιογράφων Κούβας (UPEC)

Πηγή: Cubadebate

Το 9ο συνέδριο της Ένωσης Δημοσιογράφων Κούβας (UPEC) ολοκληρώνει σήμερα στην Αβάνα τις εργασίες του, με την έγκριση καταστατικών διατάξεων και το σχεδιασμό εργασίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. 
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που ξεκίνησε χθες στο συνεδριακό μέγαρο, οι αντιπρόσωποι απέδωσαν φόρο τιμής στον Εθνικό Ήρωα του νησιού - και έγκριτο δημνοσιογράφο - Χοσέ Μαρτί, και θα συζητήσουν γύρω από ζητήματα του κλάδου τους.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Επανάσταση, Σοσιαλισμός,  Δημοσιογραφία: Ο τύπος και οι κουβανοί δημοσιογράφοι προ του 21ου αιώνα", του διακεκριμένου δημοσιογράφου Χούλιο Γκαρσία Λουίς, που δε ζει πλέον.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν χθες πάνω στην ανάγκη να επικαιροποιήσουν την εργασία τους και να δημιουργήσουν συνθήκες για την καλύτερη άσκηση του επαγγέλματος, τονίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτό.

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων στη συνάντηση αναφέρθηκαν στη δημοσιογραφία που χρειάζεται ο σοσιαλισμός στο σημερινό πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης, στον επαγγελματισμό και στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε πηγές πληροφορίας.

Στην κύρια έκθεση της εκδήλωσης, ο νέος πρόεδρος του UPEC, Αντόνιο Μολτό, διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση του τύπου και η απελευθέρωση της άσκησης του επαγγέλματος από εμπόδια για να υπερασπίσει καλύτερα την Επανάσταση ήταν ο κοινός παρονομαστής στη διαδικασία των συνελεύσεων της 9ης Συνόδου.

Επίσης, κοινοποιήθηκε μια διακήρυξη που καλεί τους δημοσιογράφους και τους οργανισμούς του κόσμου να ζητήσουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, την απελευθέρωση των τεσσάρων κουβανών (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες και Αντόνιο Γκερέρο) που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ από το 1998, εξαιτίας της αποστολής τους που περιλάμβανε την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δράση αντικαθεστωτικών τρομοκρατικών ομάδων στη Φλόριδα. Στο πέμπτο της ομάδας, Ρενέ Γκονσάλες, επιτράπηκε πρόσφατα να επιστρέψει στην Κούβα αφού απαρνήθηκε την υπηκοότητα των ΗΠΑ.