Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η Κούβα καταδικάζει την έκθεση του State Department για το trafficking

Πηγή: Cubadebate

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, δια στόματος της διευθύντριας του γραφείου ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιντάλ Φερέιρο, καταδικάζει την πρόσφατη έκθεση του State Department (Trafficking in Persons Report 2013), που υπογράφει και παρουσίασε χθες ο Τζον Κέρι, όπου για άλλη μια φορά η Κούβα κατατάσσεται στη χειρότερη κατηγορία (Tier 3) ως χώρα προέλευσης trafficking, καταναγκαστικής εργασίας και παιδικής πορνείας. Παρακάτω ολόκληρη η δήλωση της Φερέιρο.

Η Κούβα έχει αναγνωριστεί σε ολόκληρο τον κόσμο για τις παραδειγματικές της επιδόσεις σχετικά με την προστασία του παιδιού, της νεολαίας και της γυναίκας. Δεν είναι χώρας προέλευσης, διέλευσης ούτε προορισμού εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια νέα της ενέργεια με στόχο να δυσφημίσει και να δικαιολογήσει την πολιτική της εναντίον της Κούβας, [πολιτική] η οποία απορρίπτεται οικουμενικά, συμπεριέλαβε εκ νέου τη χώρα μας, με τρόπο αυθαίρετο και κακόβουλο, στη χειρότερη κατηγορία της έκθεσης του State Department για την εμπορία ανθρώπων.

Αυτό που βλάπτει το παιδί, τη νεολαία, τη γυναίκα και όλο τον κουβανικό λαό είναι ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός (εμπάργκο) των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Κούβας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή τη συκοφαντία και απαιτεί μια και καλή να μπει τέλος σ' αυτή την επονείδιστη κατάταξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να επικρίνουν την Κούβα όταν η ίδια η βορειοαμερικανική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού ανδρών, γυναικών και παιδιών, πολιτών ΗΠΑ και ξένων, οι οποίοι υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, σκλαβιά, υποτέλεια και σωματεμπορεία.

Αβάνα, 19 Ιουνίου 2013


Σημείωσεις
1) Ολόκληρη η αναφορά της έκθεσης στην Κούβα (σελ. 80-81).
2) Στην ίδια έκθεση, η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία Tier 2 ως χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (πηγή: tvxs.gr).