Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα στην Θεσσαλονίκη

Παρουσία του πρέσβη Οσβάλντο Κομπάτσο έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την Κούβα. Η υπεράσπιση της Επανάστασης, του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Κούβας αλλά και τα καίρια ζητήματα του οικονομικού αποκλεισμού και των Πέντε Κουβανών φυλακισμένων αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ο οποίος, αφού εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη των ελλήνων κομμουνιστών στο νησί της Επανάστασης, σημείωσε την ανάγκη υπεράσπισης της Κούβας από τις προσπάθειες χειραγώγησης και λάσπης, απέναντι στην ιδεολογική επίθεση του ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη να καταδικαστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στηρίζει την απαράδεκτη «Κοινή Θέση» της ΕΕ η οποία ουσιαστικά ταυτίζεται με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Από την πλευρά του ο κουβανός πρέσβης Οσβάλντο Κομπάτσο ευχαρίστησε τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης για τη μακροχρόνια υποστήριξη του στα ζητήματα της Κούβας και την ενεργό συμμετοχή στις ετήσιες μπριγάδες αλληλεγγύης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και ο οποίος συνεχίζεται παρά τις διεθνείς πιέσεις για την κατάργηση του. Για το ζήτημα των Πέντε Κουβανών που παραμένουν φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρέσβης έκανε λόγο για σκευωρία και αδικία απέναντι σε ανθρώπους που το μόνο που έκαναν ήταν να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα της χώρας τους απέναντι σε τρομοκρατικές ομάδες.