Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κούβα προς ΗΠΑ: «Δεν έχετε το παραμικρό ηθικό δικαίωμα να μας κρίνετε»

Πηγή: Granma.

Την έντονη αντίδραση του κουβανικού υπουργείου των εξωτερικών προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας του State Department αναφορικά με τα «κράτη που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση (από το 1982) του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η οποία μόνιμα περιλαμβάνει την Κούβα στη λίστα των χωρών που, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, στηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. 

Η ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου των εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Για ακόμη μια φορά, αυτή η επαίσχυντη απόφαση έχει παρθεί εκ του πονηρού χωρίς καμία βάση αλήθειας, αγνοώντας την πλατιά συμφωνία και ξεκάθαρη απαίτηση από πολλούς τομείς της αμερικανικής κοινωνίας και διεθνούς κοινότητας να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αδικία. 

Ο μοναδικός σκοπός αυτής της δυσφημιστικής αντικουβανικής πρακτικής είναι να δικαιολογήσει την διατήρηση του οικονομικού αποκλεισμού, μιας αποτυχημένης πολιτικής που έχει καταδικαστεί απ' όλο τον κόσμο. Είναι επίσης μια προσπάθεια να ευχαριστήσει μια σταδιακώς μειούμενη αντικουβανική ομάδα στηρίζοντας μια πολιτική η οποία στερείται οποιασδήποτε βάσης και δεν αποτελεί καν στοιχείο του εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ.


Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένει στη διατήρηση αυτού του αυθαίρετου και μονομερούς προσδιορισμού (σ.μ: του χαρακτηρισμού της Κούβας ως κράτος-σπόνσορα της τρομοκρατίας) παρά την πλήρη κατάρρευση των γελοίων κατηγοριών και των αστήρικτων επιχειρημάτων τα οποία παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί προσφάτως ως δικαιολογία, όπως η παρουσία στην Κούβα φυγάδων-κατηγορουμένων απ' την αμερικανική δικαιοσύνη, απ' τους οποίους στην πραγματικότητα κανένας δεν έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Επίσης (η έκθεση) ισχυρίζεται ότι η Κούβα φιλοξενεί Βάσκους-μέλη της ΕΤΑ, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτό έγινε έπειτα από αίτημα των κυβερνήσεων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Επιπλέον σημειώνει πως μέλη του κολομβιανού αντάρτικου κινήματος ζούσαν στη χώρα, μια παράλογη κατηγορία δεδομένου ότι, απ' το 2011, η Κούβα αποτελεί ειρηνευτικό διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαλόγου στην Κολομβία. Η κουβανική επικράτεια δεν χρησιμοποιήθηκε και δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ προκειμένου να συγκαληφθούν τρομοκράτες οποιασδήποτε καταγωγής, ούτε για την οργάνωση, μίσθωση ή διάπραξη πράξεων τρομοκρατίας ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η κουβανική κυβέρνηση απορρίπτει και καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη τρομοκρατίας, οπουδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ασχέτως υποτιθέμενων κινήτρων. 

Αντιθέτως, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί την κρατική τρομοκρατία ως όπλο ενάντια σε χώρες των οποίων αψηφά τα συμφέροντα, προκαλώντας θανάτους άμαχου πληθυσμού. Έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διαπράξει παράνομες εκτελέσεις υποτιθέμενων τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών πολιτών με αποτέλεσμα εκατοντάδων αθώων αμάχων.


Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν το καταφύγιο τρομοκρατών και δολοφόνων κουβανικής καταγωγής και, μέχρι σήμερα, προσφέρουν άσυλο στον Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον εγκέφαλο της πρώτης τρομοκρατικής ενέργειας σε πολιτικό επιβατικό αεροσκάφος στο δυτικό ημισφαίριο, που προκάλεσε έκρηξη σε αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμών στις 6 Οκτώβρη 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών. Την ώρα που ο Ποσάδα ζει στην ελευθερία και τη γαλήνη του Μαϊάμι, οι Γκεράρδο Χερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάνδο Γκονζάλες παραμένουν φυλακισμένοι άδικα επειδή πολέμησαν την τρομοκρατία, κατηγορουμένοι για εγκλήματα που δεν διέπραξαν.


Για χρόνια, η Κούβα έχει υποφέρει τις συνέπειες πράξεων τρομοκρατίας (που ήταν) οργανωμένες, χρηματοδοτούμενες και διαπράχθηκαν από επικράτεια των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 3.478 νεκρούς και 2.099 τραυματίες. Η κουβανική κυβέρνηση δεν παρέχει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το ελάχιστο ηθικό δικαίωμα να την κρίνει. 


Το 2002, η κυβέρνηση της Κούβας πρότεινε στην αμερικανική κυβέρνηση την υιοθέτηση διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μια πρόταση που επαναλήφθηκε το 2012, χωρίς να λάβει καμία απάντηση".