Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Σε 80 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας Ρ. Μοντ

Πηγή: Telesur

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας, υπό την προεδρία της δικαστού Χασμίν Μπάριος, καταδίκασε χθες σε 80 χρόνια κάθειρξης τον πρώην δικτάτορα Εφρέν Ρίος Μοντ, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα, τον καταδίκασε σε 50 χρόνια για γενοκτονία ως ηθικό αυτουργό και άλλα 30 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την ποινή είναι υποχρεωμένος να εκτίσει άμεσα στο κέντρο κράτησης του στρατοπέδου Ματαμόρος, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο Μοντ, πρώην στρατιωτικός και μετέπειτα δικτάτορας κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου της Γουατεμάλας, ενός εκ των σημαντικότερων θέατρων του Βρώμικου Πολέμου στην Κεντρική Αμερική, κατηγορούνταν για τη σφαγή 1.771 ιθαγενών Ιξίλ μεταξύ 1982 και 1983, στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που είχαν στόχο την εξουδετέρωση των αριστερών ανταρτών και τον εκτοπισμό πληθυσμών που ήταν υποτιθέμενα αλληλέγγυοι προς αυτούς.

Η τελική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας παρουσία τουλάχιστον 600 ατόμων. Στις 17 Μαΐου θα γίνει η επίσημη ανάγνωση της ποινής, η οποία είναι εφέσιμη. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά για ευθύνες και άλλων προσώπων στις σφαγές των Ιξίλ, οι οποίες μπορούν να στοιχειοθετήσουν σχετικές δικογραφίες. 

Σύμφωνα με τη δικαστή Μπάριος, στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ιθαγενών έγιναν κατόπιν διαταγών του Μοντ, ο οποίος γνώριζε τα πάντα και είχε τη δύναμη - ως ανώτατη στρατιωτική αρχή και ντε φάκτο αρχηγός του κράτους - να αποτρέψει την τραγωδία, αλλά δεν το έκανε.

Ο συγκατηγορούμενος του Ρίος Μοντ στη δίκη, πρώην αρχηγός Αντικατασκοπίας στρατηγός Χοσέ Ροντρίγκες Σάντσες, απηλάγη από τις ίδιες κατηγορίες σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 14 του Ποινικού Κώδικα της Γουατεμάλας.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την καταδίκη και των δύο κατηγορούμενων (τόσο του Μοντ όσο και του Σάντσες) με 75 χρόνια κάθειρξη για τα βαρύτατα αδικήματα της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Τόσο ο 86χρονος Ρίος Μοντ όσο και ο 67χρονος Ροντρίγκες Σάντσες δήλωσαν αθώοι, και οι δικηγόροι τους ζήτησαν την απαλλαγή τους ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων που να στηρίζουν την ενοχή τους.

Ο Μοντ έκανε την απολογία του την Πέμπτη, η οποία ήταν και η μοναδική του παρέμβαση στη δίκη που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, μετά από αναβολές και νομικά τεχνάσματα της υπεράσπισης επί 13 χρόνια, παρά τον επίμονο αγώνα των επιζώντων Ιξίλ, συγγενών των θυμάτων και εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως οι AJR και CADDH.

Ο πρώην δικτάτορας, είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του: "Το 1982 η εξέγερση στο κεντρικό πάρκο ήταν έτοιμη να πάρει την εξουσία. Και ο στρατός ήταν κουρασμένος από τον πόλεμο. Με φώναξαν (για να μπω επικεφαλής ενός πραξικοπήματος) κι εγώ δέχτηκα, γιατί έπρεπε να βγούμε από την βαλτώδη κατάσταση που ζούσαμε. Ως αρχηγός του κράτους η μεγάλη δέσμευση προς τους νέους αξιωματικούς που έκαναν το πραξικόπημα ήταν να εργαστώ μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και του νόμου".

Η έκβαση αυτής της δίκης έχει ηθική αξία για τα θύματα μιας από τις σκληρότερες και αιματηρότερες δικτατορίες στη Λατινική Αμερική καθώς και συμβολική σημασία για τους ηττημένους ενός εμφυλίου, που ξεπερνάνε κατά πολύ το πρακτικό αποτέλεσμα της φυλάκισης ενός υπέργηρου ενόχου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ιστορικής Διαλεύκανσης, 200.000 πολίτες της Γουατεμάλας σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά την εμφύλια σύρραξη που κράτησε 36 χρόνια (1960-1996). Από αυτούς, ένα μεγάλο μέρος ήταν γυναίκες και παιδιά και το 83% ιθαγενείς Μάγια. Η ίδια επιτροπή αποφάνθηκε επίσης ότι ο στρατός, η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το 93% των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σχετικές αναρτήσεις:
Χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι τιμούν τα θύματα του εμφυλίου
Ο Ρίος Μοντ δικάζεται για γενοκτονία στη Γουατεμάλα μετά από 30 χρόνια