Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Φιντέλ: "Να αποφύγουμε έναν πόλεμο στην Κορέα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας"

Πηγή: Cubadebate

Ο ηγέτης της κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σε κείμενο που δημοσίευσε την Πέμπτη έκφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Στον "στοχασμό" (reflexión) με τίτλο "Το καθήκον να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Κορέα", o Φιντέλ εξηγεί ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας η αποφυγή του πολέμου σε μια περιοχή του κόσμου (Ασία και Ειρηνικός) γύρω από την οποία είναι συγκεντρωμένα τα πέντε από τα επτά δισεκατομμύρια του ανθρώπινου πληθυσμού.

Χαρακτήρισε την απειλή πολέμου στην Κορέα "γεγονός απίστευτο και παράλογο" και "έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους πυρηνικού πολέμου μετά την Κρίση του Οκτώβρη του 1962", τη γνωστή Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα.


Ο Φιντέλ θεωρεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τον κύριο υπεύθυνο για τη νέα κρίση και θυμάται τα γενονότα του 1950, 5 μόλις χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χισοσίμα και το Ναγκασάκι με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Τότε ο στρατηγός Μακ Άρθρουρ ήθελε να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα και εναντίον της Κορέας, με προφανή στόχο να πληγεί η Κινεζική Επανάσταση που είχε επικρατήσει τον προηγούμενο χρόνο. Ακόμα και ο τότε πρόεδρος Τρούμαν δεν το επέτρεψε αυτό.

Σε εκείνο τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), οι απώλειες ήταν εκατομμύρια ανθρωπινες ζωές. Μόνο η Κίνα έχασε ένα εκατομμύριο στρατιώτες, ενώ και η Σοβιετική Ένωση παρείχε οπλισμό, αεροπορική υποστήριξη, τεχνολογική και οικονομική βοήθεια.

Ξαναγυρνώντας στο παρόν, ο Φιντέλ είναι βέβαιος ότι αν ξεσπάσει πόλεμος, "οι λαοί και από τις δύο πλευρές της χερσονήσου θα θυσιαστούν τρομακτικά, χωρίς κανένα όφελος για κανέναν από τους δύο".

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Κούβα ήταν πάντοτε φιλική απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και κάνει έκκληση στην κυβέρνησή της Πιόνγκ Γιάνγκ, θυμίζοντάς της τις υποχρεώσεις της απέναντι στις χώρες που έχουν υπάρξει οι μεγάλοι φίλοι της, καθώς οι επιπτώσεις ενός πολέμου - του οποίου οι αντιμαχόμενοι έχουν αμφότεροι στη διαθεσή τους πυρητικό οπλοστάσιο - θα επηρεάσουν με ιδιαίτερο τρόπο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Φιντέλ καταλήγει λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, "η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη δεύτερη θητεία της, θα καταποντιστεί από έναν κατακλυσμό εικόνων που θα τον παρουσίαζαν σαν την πιο καταστροφική προσωπικότητα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών" και στέλνει μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο, θεωρώντας "το καθήκον να αποτραπεί (ο πόλεμος) είναι επίσης δικό του  και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών".

Ολόκληρο το κείμενο του Φιντέλ στα ισπανικά: