Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η δεξιά επιστρέφει στην εξουσία στην Παραγουάη με μεγάλη νίκη του Κάρτες (updated)

Πηγές: Telesur, Guardian

Επιστροφή στην εξουσία του συντηρητικού κόμματος Colorado, μετά τις χθεσινές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιό του Οράσιο Κάρτες. Το Partido Colorado είχα στα χέρια του την εξουσία επί 60 χρόνια – αν λάβουμε υπόψη και τα χρόνια της διακυβέρνησης του δικτάτορα Αλφρέδο Στρέσνερ – μέχρι το 2008, όταν κέρδισε τις εκλογές αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον Φερνάντο Λούγο. Ο Λούγο ανατράπηκε με το γνωστό «συνταγματικό πραξικόπημα» τον περασμένο Ιούνιο και από τότε καθήκοντα προσωρινά προέδρου ασκούσε ο Φεντερίκο Φράνκο. 
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εκλογικό δικαστήριο της Παραγουάης (TSJE), και χαρακτήρισε μη αναστρέψιμα, ο Κάρτες είναι νικητής με ποσοστό περίπου 46%. Ο βασικός του αντίπαλος, Εφρέν Αλέγρε με το κεντρώο Φιλελεύθερο Κόμμα (Partido Liberal) παίρνει περίπου 37%. Οι δύο υποψήφιοι της αριστεράς, Μάριο Φερέιρο (Alianza Pais) και Ανίμπαλ Καρίγιο (Frente Guasu) λαμβάνουν περίπου 6% και 3% αντίστοιχα. Τόσο ο Αλέγρε όσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναγνώρισαν τη νίκη του Κάρτες. Η συμμετοχή άγγιξε το 70%.

Συνολικά στη χώρα των Γκουαρανί με πληθυσμό 6,5 εκατομμυρία κατοίκους κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν περίπου 3,5 εκ. πολίτες και 22.000 κάτοικοι του εξωτερικού, για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντιπρόεδρο, 80 μέλη του Κονγκρέσου, 45 τη Γερουσίας και 17 κυβερνήτες σε ισάριθμα διαμερίσματα, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά την τεταμένη προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από έντονες φήμες για εξαγορά ψήφων, παραβατικότητα και ομοφοβία, ο πλούσιος καπνέμπορος πέτυχε μια καθαρή νίκη. Ο 56χρονος Κάρτες έχει μετοχές σε πάνω από 20 εταιρίες και θεωρείται ότι εκπροσωπεί κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων κτηματιών και των αγροβιομηχάνων. Παρόλα αυτά υποσχέθηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επενδύσει στην εκπαίδευση και την υγεία. Το 1989 είχε κλειστεί για ένα χρόνο σχεδόν στη φυλακή για απάτη συναλλάγματος, αλλά αργότερα απαλλάχθηκε. Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο του Wikileaks, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ερευνούσαν πιθανή εμπλοκή του Κάρτες σε εμπόριο ναρκωτικών και λαθρεμπόριο τσιγάρων, στο «τριεθνές» Παραγουάης, Βραζιλίας και Αργεντινής. Το 2000 δε, εντοπίστηκε αεροπλάνο φορτωμένο με μαριχουάνα και κοκαϊνη σε κτήματα ιδιοκτησίας του.

Οι εκλογές διεξήχθηκαν κάτω από έντονες φημολογίες για νοθεία. Το Σάββατο αποπέμφθηκε γερουσιαστής του κόμματος Colorado, μετά από καταγγελία για χρηματισμό στελεχών του αντίπαλου κόμματος (Liberal) προκειμένου να ακυρώσουν ψηφοδέλτια. Επίσης έγιναν πολυάριθμες αναφορές για εξαγορά ψήφων στον τοπικό τύπο. Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού – ακόμα και πρώην ψηφοφόροι του Λούγο – έδειξε να πιστεύει στον Κάρτερ, θεωρώντας τον «πετυχημένο επιχειρηματία».

Η μεγαλύτερη πρόκληση του νέου προέδρου είναι να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα στη χώρα μετά την αποπομπή του Λούγο, καθώς και την αποδοχή από τους περιφερειακούς οργανισμούς όπως η ένωση Κρατών Νοτίου Αμερικής (UNASUR) και η Κοινή Αγορά Νοτίου Αμερικής (MERCOSUR), οι οποίοι είχαν αποβάλει την Παραγουάη από τις τάξεις τους μετά την πολιτική ανωμαλία του προηγούμενου Ιουνίου. 

Οι οικονομικές προοπτικές πάντως δείχνουν ευνοίωνες, γιατί μετά από μια χρονιά ύφεσης, η καλή σοδειά στη σόγια – που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας – εγγυάται ένα ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 10% φέτος. Επιπλέον, ο Κάρτες είναι ο εκλεκτός των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά των συνδεόμενων με τη γεωργία. Αντίθετα, ο προηγούμενος εκλεγμένος πρόεδρος (Φερνάντο Λούγο) είχε ανοιχτά πολεμηθεί από τις ελίτ των κτηματιών και τις πολυεθνικές αγροχημικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Παραγουάη – με μεγαλύτερη τη Monsanto – εξαιτίας της προσπάθειάς του για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο Λούγο, υποψήφιος γερουσιαστής με το Frente Guasu, έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση Κάρτες θα κάνει ελάχιστα για να ανακουφίσει το ένα τρίτο του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επιπλέον, μην ξεχνώντας ότι το Partido Colorado πρωτοστάτησε στη δική του αποπομπή, σχολίασε ότι το πολιτικό του μοντέλο είναι μια «επιστροφή στο παρελθόν».

Update (11.38μμ):
Με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, την πλειοψηφία και στη Γερουσία κατέκτησε το Partido Colorado του νεοεκλεγμένου προέδρου Κάρτες, με ποσοστό 35,76%. Το Partido Liberal (μαζί με τους συμμάχους του) ακολουθεί με 30,58% και το αριστερό Frente Guasú 9.59%, παίρνοντας 5 από τις 45 έδρες του σώματος. Μια από αυτές για τον Φερνάντο Λούγο, που είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Πιο πίσω είναι η καταμέτρηση στις εκλογές για το Κονγκρέσο, που επίσης φαίνεται να έχει επικρατήσει το Colorado με μεγάλη διαφορά.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών της UNASUR, Σαλομόν Λέρνερ, χαρακτήρισε τις εκλογές δίκαιες και διαφανείς και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του η Παραγουάη πρέπει να ξαναγίνει δεκτή στον οργανισμό των κρατών της Νοτίου Αμερικής, από τον οποίο είχε αποβληθεί το περασμένο καλοκαίρι, έτσι ώστε οι λαοί της περιοχής να αδελφωθούν και να εργαστούν από κοινού πάνω στα σχέδια για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής.