Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Habemus papam... Argentino

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Λευκός καπνός υψώθηκε σήμερα από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. Μετά το δεύτερο κονκλάβιο διάρκειας 25 ωρών και 5 ψηφοφορίες, νέος Πάπας εκλέχτηκε ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 76 χρονών. Ο μέχρι πρότινος αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες προέρχεται από το τάγμα των Ιησουιτών και θα ονομαστεί Πάπας Φραγκίσκος Α', στην επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου, Κυριακή των Βαϊων για τους καθολικούς.

Ο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες από γονείς ιταλικής καταγωγής. Σπούδασε αρχικά χημικός και αργότερα έκανε σπουδές φιλολογίας και ψυχολογίας. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και άρχισε να ανεβαίνει στις βαθμίδες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Το 1998 έγινε αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και το 2001 καρδινάλιος. Το 2005 ήταν πάλι υποψήφιος για Πάπας, φερόμενος να έχει πάρει περισσότερες ψήφους μετά τον Γιόσεφ Ράτσιγκερ.


Η εκλογή του πρώτου Λατινοαμερικανού Πάπα στα χρονικά αποτελεί ορόσημο, εκποσωπώντας την περιοχή του κόσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό καθολικών πιστών σήμερα. Παρόλα αυτά, ο νέος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θεωρείται συντηρητικός και δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά γραμμή σε σχέση με τον προκάτοχό του. Εχει ταχτεί κατά των αμβλώσεων, του διαζυγίου και του γάμου ομοφυλοφίλων, ζητήματα εξαιτίας των οποίων έχει έρθει σε έντονη κόντρα με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες από το 2010. 

Επιπλέον, σκιές παραμένουν σχετικά με μια παλιά υπόθεση απαγωγής ιερέων, οπαδών της προοδευτικής Θεολογίας της Απελευθέρωσης, το 1976. Ο Μπεργκόλιο, τότε επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών της Αργεντινής, φαίνεται ότι σιώπησε και επέτρεψε να συλληφθούν και να βασανιστούν οι ιερείς από τις στρατιωτικές αρχές. Η μεγάλη πλειοψηφία του κλήρου της Αργεντινής άλλωστε έδειξε ανοχή απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς - σε αντίθεση με τη στάση της καθολικής εκκλησίας στη γειτονική Χιλή - με αποτέλεσμα σήμερα, από τα δύο τρίτα των Αργεντινών που επισήμως καταγράφονται ως καθολικοί, μόνο το 10% περίπου να εκκλησιάζεται.