Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κούβα – Συναντήθηκε με τον Φιντέλ

Πηγές: Prensa Latina & Cubadebate.

Συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αβάνα. Σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina, o ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ευχαριστημένος με την ευκαιρία που του δώθηκε να συνομιλήσει ξανά με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης (η πρώτη φορά ήταν το 2008) για διάφορα ζητήματα, από πτυχές της κουβανικής οικονομίας μέχρι τις διεθνείς εξελίξεις. “Αναφερθήκαμε μέχρι και στην πρόσφατη πτώση του μετεωρίτη” σημείωσε ο Μεντβέντεφ ο οποίος ενημέρωσε τον Φιντέλ Κάστρο για τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία που οι συζητήσεις του με τον Φιντέλ έχουν στην σύσφιξη και ενδυνάμωση των ρωσοκουβανικών σχέσεων.




Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Κούβα ο Μεντβέντεφ κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Σοβιετικού Στρατιώτη και επισκέπτηκε το ρωσικό περίπτερο στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αβάνας. Χθες, ο ρώσος πρωθυπουργός είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο ενώ υπογράφησαν διμερείς συμφωνίες που επιβεβαίωσαν το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, πρώην στενών συμμάχων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.



Από το 2005, Ρωσία και Κούβα έχουν αναζωπυρώσει την σχέση τους, και η Μόσχα είναι πλέον η ένατη μεγαλύτερη εμπορικός εταίρος της Αβάνας, με ανταλλαγές που το 2011 έφθασαν τα 224 εκατομμύρια δολάρια.