Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εις και των πρωταιτίων του πραξικοπήματος υποψήφιος για την προεδρία στην Ονδούρα

Ρομέο Βάσκες (αριστερά) - Ρομπέρτο Μιτσελέτι (δεξιά)

Ο πρώην στρατηγός Ρομέο Βάσκες, ο οποίος ανέτρεψε το 2009 με πραξικόπημα  τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος να αποκαταστήσει την ασφάλεια σε μια χώρα δοκιμαζόμενη από τη βία του ναρκοεμπορίου.

Απόφοιτος της διαβόητης στρατιωτικής ακαδημίας School of the Americas (*), o Βάσκες ήταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ονδούρας και ο άνθρωπος που διέταξε τη σύλληψη του Σελάγια και την απομάκρυνσή του στην Κόστα Ρίκα στις 28 Ιουνίου 2009. Θα είναι υποψήφιος με το κόμμα Alianza Patriótica (πατριωτική συμμαχία), που υποστηρίζεται κυρίως από στρατιωτικούς, στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου.


Ο Βάσκες δήλωσε την Κυριακή ότι θα αγωνιστεί για τάξη και ασφάλεια στη χώρα και για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ατιμωρησία, έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη να πολεμηθεί χωρίς ανοχή τόσο το κοινό όσο και το οργανωμένο έγκλημα.
Ο Ρομέο Βάσκες θα αναμετρηθεί με την αριστερή υποψήφιο του κόμματος Libertad y Refundación - Libre [Ελευθερία και Επανίδρυση], Ξιομάρα Κάστρο, την σύζυγο του ανατραπέντα προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Βασικότεροι συνδιεκδικητές είναι ο Χουάν Ερνάντες, με το κυβερνόν δεξιό Partido Nacional (Εθνικό Κόμμα) και ο Μαουρίσιο Βιγιέδα, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Partido Liberal (Φιλελεύθερο Κόμμα). Το προεδρικό αξίωμα θα διεκδικήσουν έξι ακόμα υποψήφιοι στηριζόμενοι από μικρότερες δυνάμεις.

Ο νικητής των εκλογών θα αναλάβει τα ηνία της χώρας τον Ιανουάριο του 2014, για να αναλάβει μια χώρα τρομοκρατημένη από τη βία που προκαλεί η παρουσία των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών και μια εύθραυστη οικονομία εξαιτίας του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και μιας ασθενικής ανάπτυξης που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια του πληθυσμού.


(*) School of the Americas: Στρατιωτική Σχολή με έδρα άλλοτε στον Παναμά και πιο πρόσφατα στο Fort Benning της πολιτείας της Georgia των ΗΠΑ. Το 2000 μετονομάστηκε σε Western Hemisphere Institute for Security Cooperation (WHINSEC). Αποστολή της να εκπαιδεύει επίλεκτα στελέχη της αστυνομίας και του στρατού από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εκκολαπτήριο των πιο σκληρών δικτατόρων και πιο στυγνών βασανιστών, ιδιαίτερα στα χρόνια του "Σχεδίου Κόνδωρ" στο νότιο υποκώνο (cono sur - Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) και του "Βρώμικου Πολέμου" στην Κεντρική Αμερική. Στους επιφανείς αποφοίτους της ξεχωρίζουν οι πρώην δικτάτορες Βιντέλα και Γκαλτιέρι (Αργεντινή), Μπάνσερ (Βολιβία), Ρίος Μοντ (Γουατεμάλα) και Νοριέγκα (Παναμάς).