Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ευρύ προβάδισμα του Ραφαέλ Κορέα στις δημοσκοπήσεις


Πρόσφατη δημοσκόπηση εν όψει των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό (17/2) δίνει πρόθεση ψήφου 49% στο νυν πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, και πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα από τον δεύτερο σε δημοτικότητα υποψήφιο.

Αν επαληθευτούν αυτά τα δεδομένα, ο υποψήφιος της Alianza PAIS θα επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αφού το εκλογικό σύστημα επιτρέπει εκλογή προέδρου "από την πρώτη Κυριακή" σε δύο περιπτώσεις: 1) Αν ο πρώτος υποψήφιος συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία (50% συν μία ψήφο επί των εγκύρων) και 2) Αν πάρει ποσοστό άνω του 40% και διαφορά 10% τουλάχιστον από τον δεύτερο.


Δεύτερος σε πρόθεση ψήφου έρχεται ο τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού CREO, με 18%. Ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος Λούσιο Γκουτιέρες με 12%, επικεφαλής του κεντρώου σχήματος Sociedad Patriótica, ο αριστερός οικονομολόγος Αλμπέρτο Ακόστα (6%) και ο εκατομμυριούχος Άλβαρο Νομπόα (4%). Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά. 

Επιπλέον, η δημοσκόπηση προβλέπει ότι το η παράταξη του Ραφαέλ Κορέα θα πάρει τα δύο τρίτα των 137 εδρών της εθνοσυνέλευσης, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν παράλληλα με τις προεδρικές.

Η έρευνα αυτή της εταιρίας δημοσκοπήσεων Market είναι η πρώτη μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας (4/1) και ενσωματώνει στοιχεία μέχρι τις 10/1 στις δύο μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, Πιτσίντσα και Γκουάγιας.

Τέλος, το Εθνικό Εκλεκτορικό Συμβούλιο (CNE) ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια σε νέους 16 και 17 ετών σχετικά με τη λεγόμενη "προαιρετική ψήφο", όπως προβλέπει το Σύνταγμα του Εκουαδόρ. Περίπου 6.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδεύτηκαν πάνω στην εκλογική διαδικασία. Από το 2009 το CNE διεξάγει καμπάνιες ενημέρωσης και συνειδητοποίησης νέων 16 έως 18 ετών σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά.